Ingen mjölkdrickare

Jag slutade dricka mjölk för 12 år sedan. Till en början av princip (mot djurindusrtin), men när man avstått ett tag så smakar det helt enkelt inte gott längre. Därför har jag aldrig varit på jakt efter något som ska ersätta mjölk som dryck. Däremot använder jag mejeriprodukter när jag lagar mat och bakar. Då och då har jag använt någon ersättningsprodukt som havre- eller sojamjölk. Men ärligt talat blir jag lätt bekväm - mjölk är billigt, lätt att hitta, och jag vet att det funkar.

Det viktiga för mig när jag testar Oatly blir alltså om det funkar bra till matlagning och bakning. I så fall hoppas jag att det kan bli en puff för mig att använda alternativ till mjölkprodukter oftare.

Det första jag ska testa är en soppa på palsternacka och gröna äpplen, som jag vet blir väldigt len och god med grädde i. Den här gången ska jag köra med Oatly och utvärdera. Återkommer om det!

Sedan ska jag såklart, i vetenskapens namn, testa Oatly som vanlig dryck också :)

Fick för mig att det skulle vara mer som mjölk...

Hämtade ut ett paket havredryck, det blev den ekologiska, i mellandagarna.

Jag och familjen gick loss på ett glas var för att testa vad den smakade att dricka direkt som den var. Jag blev själv ganska förvånad eftersom jag av någon anledning förväntade mig att det skulle smaka ganska likt vanlig mjölk, men det gör den ju knappast. Till att börja med skulle vi nog beskriva smaken mest som havregryn i vatten, en ganska obehaglig upplevelse till att börja med. Men efter en stund smakade den bättre och bättre, så jag kan tänka mig att den är helt ok att dricka till maten. Min syster konstaterade däremot att "den är ju inte äcklig... men den är inte god heller".

Sedan kokade jag risgrynsgröt på resten som var kvar. Den blev alldeles gul... Tyvärr tyckte jag att den smakade lite skumt också. Nu jämförde jag den visserligen direkt med vanlig risgrynsgröt kokad på mjölk som jag gjorde samtidigt, men den kändes inte som någon jättehit i det läget.

Däremot tyckte jag att färgen på själva drycken inte var så farlig. Har läst lite andra blogginlägg där de flesta kommenterat en gråaktig färg, så jag förväntade mig verkligen en grå sörja. Men det var som sagt inte så illa som jag var orolig för!

Tyvärr är drycken dessutom väldigt dyr här hemma, 18:- på ICA, vilket en studentekonomi inte tillåter i längden...

Testpilot Oatly Havredryck

När jag fick reda på att jag blivit testpilot för Oatly havredryck blev jag fruktansvärt glad, är nämligen väldigt förtjust i deras smaksatta drycker, och självklart blev deras ekologiska mjölk inget undantag. Till skillnad från vanlig mjölk kändes den väldigt "matig" vilket gav den ett stort plus och att den dessutom var nyttigare än vanlig mjölk var ju bara tummen upp på alla sätt och vis. Även förpackningen höjde betyget, den kändes väldigt fräsch och jag kände mig väldigt "classy" när jag köpte min kära havredryck. Enkel att öppna, god att blanda med oboy o.s.v o.s.v.... Det enda negativa tyckte jag var färgen som var något avskräckande! Bilden på förpackningen gav ett intryck om att drycken var skinande vit men ut sipprade en ljusbrun vätska!! Vande mig dock efter ett tag och fortsatte att smutta i mig denna härliga dryck! Mhmmm mhmmm mhmmm!

Lite för mycket havre

Jag älskar att testa nya produkter och såg därför med glädje fram emot att få pröva denna havredryck. Har tidigare testat sojamjölk och -yoghurt för att av miljö- och hälskoskäl undvika vanlig mjölk ibland, men har då insett att jag tyckt bättre om de "vanliga" produkterna trots allt. Min förhoppning var att havredrycken kanske istället kunde fungera som ett bra substitut. Tyvärr tycker jag inte riktigt att den gjorde det. Som många andra testare påpekat tyckte även jag att havresmaken var lite väl stark för att produkten ska kunna drickas/ätas som den är. Har även testat att blanda ca 1/3 havredryck med 2/3 mjölk, men anser fortfarande att havresmaken tar över lite för mycket tyvärr.

Den fungerar bra när man har den tillsammans med andra smaksättare, t.ex. i smoothies eller liknande, men jag skulle inte rekommendera att använda den istället för vanlig mjölk då den har en såpass stark och annorlunda smak.

Kommer möjligtvis köpa drycken i syfte att använda i just smoothies, men vanlig mjölk kommer fortfarande att vara en stammis i mitt kylskåp.

Utvärdering Oatly Havredryck

När jag såg att jag skulle få testa Oatly's havredryck så blev jag väldigt glad. Jag hade nämligen aldrig smakat denna förut. Jag kom glatt hem ifrån butiken med tetran i handen och hällde genast upp ett glas för att smaka. Jag luktade lite på den först och det var ungefär som att lukta i en påse med havregryn, inte allt för oväntat. Jag vet inte vad hade förväntat mig av smaken, men jag hade inte förväntat mig att det skulle smaka så mycket... Havre. Helt ärligt så hade jag ganska svårt för smaken och klarade inte av att dricka upp glaset. Sedan dess har förpackningen stått orörd i mitt kylskåp.

Men så idag bestämde jag mig för att ge det en andra chans, i en annan form. Nämligen i form av en nyttig smoothie. Jag lever en väldigt hälsosam livsstil, och tycker om att exprimentera med smaker och konsistenser. Ni ser på bilderna nedan vad jag använde mig av för ingredienser. Vill man ha en tjockare konsistens så kan man ha i lite vanlijyoghurt eller ännu bättre, kvarg, för en ännu högre dos av protein.

Smakmässigt så gjorde sig drycken betydligt bättre i smoothie, enligt mig! Svepte den lätt som en plätt, och det är i detta ändamål jag kommer att köpa hem Oatly's havredryck i framtiden!

funkar

Lovely... en havredryck som funkar, nu finns den hemma i köket hela tiden

vi provade den i frukostsmothien/proteindrinken, mycket bra den blev fylligare och smakar mycket bra
barnen grimaserade först som dom alltid gör innan dom smakat, har en make som gärna inte dricker "vanlig" mjölk pga av att magen inte vill vara med, han tyckte att den var helt ok att dricka den kall som den är, personligen föredrar jag den i matlagnngen på ett eller annat sätt... funkar mer än bra i pannkakor

 

Oatley havredryck

Har nu testat drycken och tycker att den fungerar som ersättning för mjölk för en del saker men inte allt. Jag har svårt att dricka den rätt upp och ner, kanske tar tid att vänja sig vid smaken. Lukten är helt ok, men smaken är starkare. Tycker inte heller den passar med kaffe, havresmaken tar över (testade i kaffe trots att i instruktionerna sa ni att man inte ska göra det, ville veta hur det smakade). Men att göra smoothies går alldeles utmärkt, har gjort flera olika varianter på smoothies och tycker det smakar jättegott. Antar att bären tar över havresmaken, min favorit är med hallon, blåbär, apelsin, banan och havredryck - supergott. Gjorde även pannkakor och det smakade bra det med. Äter havregrynsgröt lite då och då till frukost, först trodde jag att det skulle bli lite kaka på kaka att äta gröten med havredryck men det smakade gott. Så mitt intryck är att havredryck är en bra ersättning i matlagning eller annat, förmodligen för att andra smaker döljer en del av havresmaken. Men att dricka den bara sådär har jag svårt för då jag har svårt för själva smaken. Kommer definitivt köpa flera gånger, Oatleys havredryck är den godaste jag har testat hittills. Tycker dock att det är lite tråkigt att det är nästan dubbel så dyrt som vanlig mjölk. 

Anledningen till att jag dricker havremjölk är för att jag har märkt att jag får finnar av vanliga mjölkprodukter och försöker minska mängden då jag får i mig en hel del mjölkprodukter. Jag försöker byta ut de mjölkprodukter som går med andra alternativ, hittils har jag dock inte hittat bra ersättning till kaffet men då jag har såpass lite mjölk i är det nog ok. 

Utmärkt som ersättning

Jag testade havredrycken till att göra risgrynsgröt, vilket den funkade utmärkt till. Jag testade även att använda havredrycken till gröten när den skulle ätas och den smakade över förväntan bra! Har tidigare använt Oatly havredryck, men inte den här färska, till främst bakning eftersom den inte smakar så himlans gott att dricka eller äta till gröt eller flingor. Men den färska ska jag köpa igen!

Havremjölk till havregrynsgröt

Jag testade Oatly's ekologiska havredryck idag. Eftersom jag alltid äter havregrynsgröt till frukost så hade jag mjölken, tillsammans med hallon och blåbär till det imorse. Man skulle kunna tro att det skulle bli lite kaka på kaka med smakerna, men förvänansvärt så blev det inte det.

Eftersom jag är vegetarian så dricker jag inte vanlig mjölk, utan sojamjölk istället. Men ville testa ett alternativ för att få lite variation. Sen skadar det ju inte att havremjölken är mycket mer miljövänlig och väldigt nyttig i sig, utan tillsatt socker dessutom.

Havremjölken hade en ganska rund och mjuk smak, inte så distinkt havresmak. Väldigt neutral helt enkelt. Dock blev den lite sur av hallonen, så jag rekommenderar nog att använda någon lite mer sötare frukt till om man vill ha det. Annars hade mjölken en lagon tjock konsistens.

Det enda som jag kan ställa mig lite negativ mot är att mjölken inte har en så stor protein-halt, vilket jag söker som vegetarian. Så tyvärr blir det nog fortsatt sojamjölk för min del. Men jag måste säga att jag fick tänka över beslutet.

Mums

Vågade inte dricka den rakt upp o ner då den ser lite annorlunda ut, utan använde den till pannkakor och det var verkligen en hit. Jag harjust börjat anvanda laktos fria produkter o är nte hemma med det ännu så det var jätte bra att få testa havremjölken, skall prova igen till lite annat, i kaffet tex

Världens bästa havredryck

Jättegod Havredryck av Oatly. En dryck av hög klass som slår konkurrenterna med hästlängder. Är sedan innan bekant med Oatlys sortiment, men inte testat Havredrickan. Nu är det gjort och jag är imponerad.

Tack

Adam

Oatly havremjölk!

jag har varit både vegan och vegetarian (som jag fortfarande är) i många år så jag har provat oatlys produkter förr. jag var inte så förtjust i smaken då utan drack helst rismjölk om jag fick välja. därför har jag inte provat havremjölk på flera år och tyckte det skulle bli roligt att göra det nu igen när man fick chansen såhär! vem vet, man kanske kommer ändra åsikt?

jag dricker fortfarande inte vanlig mjölk trots att jag nu är lakto- ovo- veg. eftersom jag helt enkelt inte tycker det smakar gott längre! det känns inte som att min kropp mår bra av att göra det heller så jag undviker helst mjölk så mycket jag kan.

jag testade främst drycken som oboy då jag varit himla sugen på det på senaste. :) det var väldigt gott! men jag gillar fortfarande inte att dricka det som det är. vet däremot om flera som tycker att havremjölk är det godaste alternativet så det är verkligen bara en smakfråga. :)

Testat Oatly havredryck berikad

Har nu provat Oatly havredryck ett flertal gånger. Att dricka direkt som den är tycker inte jag är så gott. Blir alldeles för mycket havresmak för min del. Jag provade istället att kombinera havredrycken med chokladpulver. Värmde först havredrycken en stund i mikron och tillsatte sedan ett par skedar chokladpulver. Blev en god varm choklad som jag kan rekommendera. I och med att jag inte gillade att dricka den som den är kommer den inte att ersätta vanlig mjölk i mitt fall, men jag tänkte prova att ha den vid matlagning istället. Där tror jag inte att man märker av havresmaken på samma sätt. Ett plus är också att den har lång hållbarhet. Bra att den finns för de som inte vill eller kan dricka vanlig mjölk, men jag själv kommer fortsätta köpa vanlig mjölk. Som en liten parantes kan jag däremot starkt rekommendera Oatlys juice som jag dricker regelbundet. Den ser lite läbbig ut när man häller upp den i ett glas men den är supergod! Prova!

Oatley berikad

Att få testa Oatley var både spännande och roligt tyckte jag. Jag har provat att dricka den förr, men det jag lockades av var alla ideer och tips på använding man fick från smartson/oatley. Att dricka den ren är enligt mig ingen höjdare. Smaken är som blaskig, kall havregrynsgröt i flytande form, därför valde jag andra alternativ. Det första jag gjorde med Oatley var att laga en god frukost med mannagrynsgröt på Oatley, en riktig höjdare. Gröten blev krämig och fyllig och riktigt god. Både jag och sambon uppskattade det starkt! Något jag verkligen kan rekommendera.

För att fortsätta experimentet blev det pannkakor på de sista resterna. Trots att smeten blev något klumpigare än jag vanligtvis får den blev resultaten mycket bra. Och klumparna kan ju ha berott på annat. Pannkakorna höll ihop bra, fick en ljuvlig gyllenbrun färg och smakade hur bra som helst. Sambon märkte ingen skillnad alls!!

Jag skulle definitivt rekommendera Oatley till flera!! Det är ett bra och hälsosamt alternativ om man inte vill eller kan välja andra mjölkprodukter!! Och en mycket användbar och lättanvänd produkt!

Oatly havredryck

Jag har provat den ekologiska oatly havredrycken från Smartson!

Uppskattade den väldigt mycket. Ekologiskt är något som ligger varmt om hjärtat för mig och jag vill gärna dricka mer av olika mjölksubstitut, som t.ex. havredrycker.

Mitt bästa tips är att ersätta mjölken i kaffet med havredryck. Blir supergott, speciellt om man värmer eller skummar det en aning. Min morgon börjas med en cappuccino eller latte med havredryck i. Värmer även lite av den att ha i det vanliga kaffet. 

Tack för mig!

Test Oatly Havredryck

Jag har testat Oatly havredryck. Smakar ganska mycket havre men går alldeles utmärkt att använda i både matlagning och bakning. Kan rekomenderas för de personer som inte tål mjölkprodukter.

Gerd

Oatly

Jag har fått förmånen att vara testpilot för Oatly havredryck. Mina förväntningar var att jag skulle kunna använda drycken på samma sätt som med mjölk och även må bättre. Alla mina förväntningar uppfylldes och jag kan bara starkt rekommendera produkten!