Gott alternativ till mjölk

Är själv en regelbunden mjölk-drickare och har inga laktosbesvär eller liknande, men jag kände att jag behövde testa hur en nyttigare variant av mjölk smakar.

Har druckit havredrycken till frukost varje morgon och jag måste säga att den är väldigt lik mjölk i smaken och t.o.m lite "gräddigare". Kommer köpa mig dessa paket i framtiden till framförallt bakning då jag tror att havredrycken kommer att framhäva smaken i bakelser mer! 

En negativ punkt är att en dag så råkade jag glömma att skaka förpackningen och fick den grummliga övre lagret i mig som inte var så behagligt.

Fantastiskt likt mjölk!

Man kan knappt tro att det är möjligt att detta är gjort på havre! Det är bara en liten färgskillnad jämfört med riktig mjölk. När det kommer till smaken är den helt okej. Om man är laktosintollerant eller av annan anledning inte kan dricka vanlig mjölk är detta perfekt! Alla tror att att man dricker mjölk och smaken är inte så långt ifrån "originalet". Alla i familjen ville provdricka och lämnar ungefär samma omdöme som mig, men det räckte inte till något bak tyvärr. Eftersom vi kan dricka vanlig mjölk kommer vi att forsätta med det, den är trots allt godare...

Tummen upp, dag 2

Jag tycker faktiskt bra om havredrycken! Idag gjorde jag smoothie med lite fryst banan, hallon och havredrycken. Gott gott :)
Det funkar bra som alternativ till vanlig mjölkmjölk och soya mjölk, och jag är glad att den inte innehåller tillsatt socker som vissa soya produkter ofta gör. 
Tyvärr är den rätt dyr, vilket är synd.  

Ingen höjdare för barnen.

Tycker att havredrycken var helt ok i både smak o konsistens.

Men, varför detta höga pris? Borde vara billigare än vanlig mjölk.

Den ekologiska varianten som jag testade innehöll dessutom, enligt innehållsdeklarationen, nästan inga näringsämnen.

Föredrar nog iallafall vanlig ekologisk komjölk.

Havredryck Ekologisk

Konsistensen: den känns rätt vattnig om jag jämför med vanlig mjölk, som jag dricker mycket av. Det smakar faktiskt helt ok, blev lite överraskad, för jag förväntade mig en "äckligare" smak :) Jag känner av havresmaken och det känns helt ok. Det känns som en rätt mild dryck. Förpackningen är helt ok, förstår inte riktigt varför den är svart, kanske för att den "vita" drycken ska se vitare ut än vad den är...? För den ser inte så aptitlig ut när man häller upp den tycker jag. Jag minns inte riktigt när jag drack någon liknande produkt, men jag har ett svagt minne av att det inte smakade så gott då, så denna var en positiv upplevelse. Jag skulle vilja prova denna produkt under en längre period, en vecka tex, istället för vanlig mjölk för att se vad den kan ha för effekter på magen etc. Men den kostar ju typ dubbelt så mycket som vanlig mjölk, så det lär väl inte hända. Skulle någon vilja prova en liknande dryck skulle jag nog rekommendera den för den personen.

 

Test av Oatly

Smaken var det absolut inget fel på, men det är just det som är problemet, det fanns egentligen knappt någon smak alls? Det kändes som innehållet var väldigt "utspätt". Konsistensen var som vatten. Det skulle varit lite mer smak anser jag :) Men den smaken som fanns var väldigt god !

Lite för tjock att dricka som mjölk

Jag valde den ekologiska och ville pröva den till morgondryck då havre är något man står sig på längre. Lukten är ganska obefintlig och smaken var mer som kall mild havrevälling, och  jag tyckte inte om konsistensen, barnen de rynkade på näsan.

Så jag gjorde pankakor på den havremjölk som blev över, och det var betydligt bättre än vanlig mjölk. De blev fylligare i smaken och mer mättande. Så nu kommer jag alltid att göra pannkakor på Oatly havremjölk.

Kall havredryck på morgonen

Vi testade Oatly ekologisk havredryck till vårt normala morgonmål. 2 personer 68-69 år och två tonåringar (barnbarn), 13-15 år.

Äldre: smakar bröd (spisbröd) eller kall välling. Svag smak, knappast någon lukt. Kanske aningen vanilj. Lite sträv på tungan. Viss eftersmak som av hårt bröd.

Yngre: Tunt och blaskigt. Ingen lukt. Neutral smal: inge gott men inte heller illasmakande. Påminde om lättmjölk.

Något för matlagning men inte att dricka

Jag är en person som dricker mycket mjölk och var intresserad av att testa havremjölk.
Jag testade först att dricka mjölken, men den luktade havre, smakade havre blandat med mjölk och var i väldigt tjock konsestens. Jag tyckte inte att den smakade gott att dricka. Speciellt konsestenten var väldigt obekväm att ha i munnen.

Sen testade jag även att ha en mjölken i degen när jag bakade lussebullar. Det märktes inte alls. Lussebullarna vart väldigt goda.

Jag hade även havremjölken i tortilinigratängen och den blev också väldigt god.

Så min slutsatts blev att havremjölk går absolut att använda i matlagning och bakning, men jag gillar inte att bara att dricka den.

Havremjölk av etiska skäl

Jag har testat Oatly's havremjölk, och i den proceduren så fick jag också en orsak till att kolla upp vartifrån man hämtar sin d-vitaminberikning. Tidigare så har Oatly haft animaliskt d-vitamin från ullfett i sina produkter, vilket gjort att jag valt bort Oatly's havremjölk till förmån för andra konkurerande märken. I mitt sökande så upptäckte jag dock att man redan 2010 bytt ut sitt animaliska d-vitamin mot ett vegitabiliskt d-vitamin, så lycklig och glad så tog jag mig för att testa deras berikade mjölk.

Använda mjölken vid två olika tillfällen. Dels gjorde jag ett glas chokladmjölk, dels använda jag den i gryta. Jag blev, som förväntat, förtjust i resultatet. Det smakade bra, och något jag uppskattar med havremjölk över sojamjölk och andra alternativ till ko-mjölk är att havremjölken inte är lika söt i smaken, och inte tar över smaken i det man gör på samma sätt. Att ha en lätt bakgrundssmak av havre tycker jag också passar väldigt bra i exempelvis mat, och den konkurerar inte med chokladsmaken i mitt glas chokladmjölk.

Jag har tidigare testat flera av Oatlys andra produkter, och tycker verkligen att deras mjölk är deras bästa produkt som dom verkar lägga mest krut på. Där deras havreghurt är lite tunn i smaken, och deras glass mest smakar fruset vatten vilket föranlett mig till att företrädesvis köpa konkurerande produkter så är deras havremjölk definitivt något jag kan välja över deras konkurenter.
 

 

Vill du veta mer om de etiska skälen till att välja havremjölk över komjölk så finns det mkt information där ute. Men skall jag lyfta fram några väl valda saker att kolla på först så vill jag föreslå Melanie Joy's föreläsning i ämnet som du hittar här: http://youtu.be/7vWbV9FPo_Q samt Peter Singers bok som kan köpas här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0061711306.

 

 

Smaktest

Havredrycken är god att dricka, har en rund och mild smak. Doftar inte så mycket - svag doft, vilket jag tycker är en fördel med havredryck. Tycker dock att drycken är alldeles för fyllig för min smak. 

Imorgon ska den testas i pannkakor =)

Första glaset!

Idag drack jag för första gången ett glas ekologisk havremjölk. Det var gott faktiskt! Visst har det en lite annorlunda smak, så jag kan tänka mig att vissa inte tycker om smaken. Det smakar i princip som soya mjölk tycker jag så för mig funkar smaken bra! I morgon ska jag testa att göra en smoothie till frukost :) 

Bättre än komjölk

Min erfarenhet av havremjölken Oatly är att den passar till all matlagning och bakning.

Pannkakorna håller ihop bättre och blir mer smakrika och även i bakning tycker jag att den ger mer smak och stabilare degar och smet till ex. muffins.

 

Då jag ska undvika mjölk har jag testat Oatly grädden i kaffet och Gud så gott det blev.

 

Hädanefter blir det Oatly på handlingslistan istället för komjölk.

 

Vid tangenterna, Helene

Alternativa pannkakor på havremjölk

Eftersom jag är känslig för laktos var det spännande att testa denna. Jag tänkte att pannkakor skulle vara kul att testa, så det gjorde jag!

Pannkakor (alternativa)
1 liter oatly havremjölk
3dl dinkelmjöl + 1dl glutenfritt mjöl + 1dl majsmjöl
5 ägg
1 tsk salt + 1 msk socker

Pannkakorna blev lika goda som vanligt, helt fantastiskt! Och tack vare godheten så blev det ingen bild, de försvann snabbt som ögat, allihop. Synd nog så gick all havremjölk åt till pannkakorna (sambon som var lite väl snabb med att hälla) annars hade jag gärna velat hinna testa den att blanda proteinpulvret i! Jag vet att det fungerar bra med havregurt.

Så resultatet
Smak 3/5
Konsistens 3/5
Som bas i maträtter 4/5
Pris 2/5

Lite blaskigare än mjölk, men om man som jag annars aldrig dricker mjölk utan bara har det i mat/kaffe så fungerar det faktiskt bra. Det är nog en produkt man kanske får vänja sig in med! Priset är ganska dyrt, men om man ändå dricker laktosfri mjölk så är man ju van med det.

Annorlunda

Eftersom man tror att det ska smaka mjölk så blir ju första smaken väldigt speciell. Dock tror jag att detta är något man kan vänja sig med.

Innehållsmässigt så är det bra och ett alternativ för en lite nyttigare/bättre vardag.

Provade det i kaffet och jag tyckte inte smaken skiljde sig. Behövdes dock mer havredryck än mjölk i kaffet för att göra det svagare.

Jag ska prova i em smoothie sen. Än så länge ok!

Smoothie testad

havreglas

Imporoviserade lite med receptet med smmothie tog 200g jordgubbar, 3dl oatleys havremjölk och 1 banan den var så god så jag hant inte ta kort på det fyllda glaset ;-).

Nej tack

"Mjölk utan att gå omvägen via kor".
-Varför är den då nästan dubbelt så dyr?


Första intrycket är att drycken ser ganska oaptitlig ut, nästan grå.
Den luktar inget speciellt.


Jag testar att dricka den som mjölk, till bullar. Smakar förskräckligt, inte havre direkt, snarare metall. Jag har stora problem att få i mig ett litet glas. Ett par dagar senare upptäcker jag att okokt långkorningt ris luktar ungefär som Oatley smakar!


Nästa försök; blanda med Oboy. Chokladpulvret verkar lösa sig sämre än i mjölk? Nu blev det drickbart, men t.o.m. ultrapastöriserad chokladdryck med minimalt kakaoinnehåll är godare. Dessutom finns det en eftersmak som inte är något vidare.

Det hela slutade med att jag hällde ut resterande mängd Havredryck. Jag vågade inte testa att laga mat på den. Tänk om en hel sats lasagne blivit oätlig!

Som dryck ger jag Oatley Havredryck betyg 1 (odrickbar)

Som bas i chokladdryck får den betyget 2 (drickbar, men mindre god än mjölk)