Jag har testat Oatly's havremjölk, och i den proceduren så fick jag också en orsak till att kolla upp vartifrån man hämtar sin d-vitaminberikning. Tidigare så har Oatly haft animaliskt d-vitamin från ullfett i sina produkter, vilket gjort att jag valt bort Oatly's havremjölk till förmån för andra konkurerande märken. I mitt sökande så upptäckte jag dock att man redan 2010 bytt ut sitt animaliska d-vitamin mot ett vegitabiliskt d-vitamin, så lycklig och glad så tog jag mig för att testa deras berikade mjölk.
Använda mjölken vid två olika tillfällen. Dels gjorde jag ett glas chokladmjölk, dels använda jag den i gryta. Jag blev, som förväntat, förtjust i resultatet. Det smakade bra, och något jag uppskattar med havremjölk över sojamjölk och andra alternativ till ko-mjölk är att havremjölken inte är lika söt i smaken, och inte tar över smaken i det man gör på samma sätt. Att ha en lätt bakgrundssmak av havre tycker jag också passar väldigt bra i exempelvis mat, och den konkurerar inte med chokladsmaken i mitt glas chokladmjölk.
Jag har tidigare testat flera av Oatlys andra produkter, och tycker verkligen att deras mjölk är deras bästa produkt som dom verkar lägga mest krut på. Där deras havreghurt är lite tunn i smaken, och deras glass mest smakar fruset vatten vilket föranlett mig till att företrädesvis köpa konkurerande produkter så är deras havremjölk definitivt något jag kan välja över deras konkurenter.
Vill du veta mer om de etiska skälen till att välja havremjölk över komjölk så finns det mkt information där ute. Men skall jag lyfta fram några väl valda saker att kolla på först så vill jag föreslå Melanie Joy's föreläsning i ämnet som du hittar här: http://youtu.be/7vWbV9FPo_Q samt Peter Singers bok som kan köpas här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0061711306.