Oatly Havredryck Ekologisk

Jag har faktiskt aldrig tidigare smakat Oatly Havredryck. Inte något annat märke heller, för den delen.
Jag dricker massor av mjölk hemma och har egentligen aldrig haft någon anledning att inte göra det, så trots att jag normalt är nyfiken på olika livsmedel har detta känts som ett alternativ för dem som inte kan dricka mjölk av olika anledningar.

Nåja, anledningarna kan ju vara många, och kunskap är inte tung att bära, så nu har jag provat.
Då jag ser det som ett alternativ till mjölk blir jämförelsen också med mjölk, så som jag använder det.

Först drack jag mjölken ren, bara som den är, som jag oftast brukar. Kylskåpskall mjölk i ett stort glas är något av det bästa som finns.
Oatly Havredryck ser ut nästan som mjölk, med bara en lite brunare ton i kanterna. Känslan är densamma som mjölk. Det låter kanske tokigt, men vana mjölkdrickare vet vad jag menar när jag säger att det är en annan känsla i mjölk än i exempelvis vatten, dvs hur det känns i munnen.
Smaken, då? Nja... Det smakar havre. Det smakar mjölk med havre, lite, lite fadd smak, lite metalliskt, nästan. Det har en lite besksöt eftersmak, men bara mycket kort.

Nästa test gällde O'boy.
Oatly funkar klockrent med O'boy, precis som med vanlig mjölk, och här tänkte jag att chokladsmaken nog skulle ta över och dölja havresmaken. Det gör den tyvärr inte. Även här får man en lätt eftersmak. Jag tror dock att det är en vanesak. Samma sak gäller när den dricks ren, efter några klunkar vänjer man sig och tänker inte på det.

Vi testade också att hälla Oatly i te, vilket funkade klockrent. Där märks havresmaken mindre.

Vi har inte haft möjlighet att testa Oatly i varken bakning eller matlagning, så om det kan jag tyvärr inte uttala mig.
Som alternativ till måltidsdryck tycker jag dock att Oatly är riktigt bra.
Det smakar som mjölk med en lätt bismak av havre. För er som någon gång ätit HavreFras med mjölk - så som mjölken smakar när alla HavreFras i tallriken ätits upp, så smakar Oatly.

Jag kan absolut tänka mig att dricka Oatly igen. Mjölk förblir dock - för mig - det primära valet.

 

Tack för att vi fick testa!

/Martin